Collectie

 

De collectie van dit bijzondere museum bestaat uit 3 items die met elkaar verweven zijn: familie, bedrijf en fiets.

 

 

       
Familie Birza

De geschiedenis van familie Birza in Zuidhorn begint in 1897 aan de Hoofdstraat/hoek Nieuwsstraat. Daar kocht Jacobus Birza een smederij, na 28 jaar gaat Jacobus Birza in 1925 verder aan de Jellemaweg.

De familie woont en werkt in totaal bijna 4 generaties aan de toenmalige Achterweg A 244, nu Jellemaweg 16. Door de crisisjaren '30 met daarna de oorlog moest alles voor hergebruik beschikbaar blijven. Ook de hoge leeftijd die Nies Birza-Hoving (bijna 101) heeft bereikt, heeft ertoe bijgedragen dat er veel van de familie bewaard is gebleven.          

           

Jacobus Birza   1869-1953 

Jan Birza            1903-1968 

Jacobus Birza   1935-2013

Nu Gerrie Birza    1964-nu

 

    

   Er is veel fotomateriaal te zien over het bedrijf en de familie door de eeuwen heen.

  

Bedrijf Garage Birza

Het begint met een al eerder genoemde smederij aan de Hoofdstraat in Zuidhorn. Zoals veel smederijen in die tijd, gingen vanwege steeds meer motoren en automobielen zich daarop richten. Dat werd mogelijk in 1925 aan de Jellemaweg 16 te Zuidhorn.

Jan Birza gaat hiermee verder en dat is met name voor en tijdens de oorlog een erg moeilijke periode.

In 1963 begint de 3e generatie Coos (Jacobus) Birza. Een garage, Shell benzinepomp en rijwielzaak met fietsreparatie.

Ook heeft er vanaf 1965 nog 5 jaar een Esso benzinepomp gestaan aan de  provinciale weg zuidzijde ter hoogte van de Kikkerstraat. In de jaren 70 begint het taxibedrijf sterk te groeien: taxi Birza (taxi 50500).

          

Auto Ė Taxi - Fiets     

In het jaar 1997 werd het 100 jarig bestaan gevierd. Het taxibedrijf wordt in het jaar 2000 overgenomen door taxi Nuis, het  fietsgedeelte wordt in 2002 beŽindigd en uiteindelijk de garage in 2006.

  
  

   

Fiets

De fiets loopt als een rode draad door de hele collectie heen. Dit fenomeen ontstaat in dezelfde tijd als het bedrijf en volgt de ontwikkelingen van het bedrijf  en doormaakt tegelijkertijd zijn eigen ontwikkeling. De wording van de huidige fiets in 100 jaar tijd is spectaculair! In deze periode is er veel geŽxperimenteerd en zijn er veel bijzondere fietsen ontstaan en uitgeprobeerd. De familie had zelf immers een rijwielzaak, daardoor kwamen er soms fraaie exemplaren voorbij. Een heel aantal bijzondere exemplaren  zult u in dit museum tegenkomen. Ook  passeren diverse merken de revue.  Zoals  Gazelle, Union maar ook oude Groningse merken zoals Fongers en Veeno. De hele ontwikkeling van de fiets is in het museum te zien, aangevuld met  veel affiches en toebehoren, zoals, dynamoís, achterlichtjes, kinderzitjes, zadels, carbid-kaars en petroleum lampen maar ook balhoofd- en belastingplaatjes.